Τι μπορώ να κάνω πρiν πάω τον Η/Υ στο service;   
10/10/2007    Τι μπορώ να κάνω πρiν πάω τον Η/Υ στο service;

ΑΡΡΩΣΤΟΣ Η/Υ;  ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ 3 ΕΥΚΟΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

Στον πραγματικό κόσμο όταν αρρωσταίνουμε ή δεν αισθανόμαστε καλά επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας, του λέμε τα συμπτώματα, μας εξετάζει και μας δίνει την ανάλογη θεραπεία και φάρμακο για την περίπτωση μας. Στον κόσμο των υπολογιστών συμβαίνει σχεδόν το ίδιο. Παρατηρούμε πολλές φορές κάποια συμπτώματα που ενδεχομένως να μας οδηγήσουν στον τεχνικό για την παροχή συμβουλών και λύσεων. Τι μπορείτε όμως να κάνετε μόνοι σας για να επιδιορθώσετε τον υπολογιστή σας πριν φτάσετε στο σημείο κλήσης του τεχνικού που παρεπιπτόντως μπορεί να μην είναι και φθηνή λύση;

Καταρχάς πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα. Ενδεικτικά κάποια προβλήματα που μπορεί να προκύψουν  στην διαδικασία εκκίνησης και να παρουσιάζονται παράξενα μηνύματα, ήχοι ή ο υπολογιστής να μην ξεκινά καθόλου. Υπάρχουν περιπτώσεις να έχει "κρασάρει" ή "κρεμάσει" το σύστημα σας ξαφνικά κατά την διάρκεια μιας εργασίας σε κάποια εφαρμογή στον υπολογιστή σας. Επιπλέον, μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να σημειώνονται αξιοπρόσεκτες καθυστερήσεις κατά την περιήγηση σας στο Internet. Πολλές φορές μια αποχρώσα ένδειξη της μείωσης της ταχύτητας του σκληρού δίσκου μπορεί να υποκρύπτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Πολλές φορές το PC μπορεί να παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα χωρίς να συντρέχει καν κάποιο πρόβλημα με το hardware του υπολογιστή σας αλλά να προκαλούνται από την ελλειπή συντήρηση του. Με τον χρόνο και την χρήση το λειτουργικό σύστημα "γεμίζει" με διάφορα αρχεία, δεδομένα, φακέλους, καταλόγους ή διάφορα "σκουπίδια" τα οποία επιβραδύνουν τις λειτουργίες του PC. Τι μπορείτε να κάνετε από την μεριά σας για να θεραπεύσετε το άρρωστο PC πριν φτάσετε στην κλήση του τεχνικού; Μπορείτε με 3 απλά βήματα να διατηρείτε το σύστημα σας πάντα σε φόρμα.

1. Διαχειριστείτε σωστά τον σκληρό δίσκο

Ο σκληρός δίσκος είναι ένα σημαντικό υποσύστημα του υπολογιστή σας και και χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Εγκαταστήστε οπωσδήποτε ένα πρόγραμμα για το defrag του σκληρού δίσκου. Αν δεν το έχετε κάνει ποτέ μέχρι τώρα defrag, δοκιμάστε τουλάχιστον την εφαρμογή που σας παρέχουν τα Windows. Θα δείτε σημαντική βελτίωση στην απόδοση του συστήματος σας. Μερικά αξιόλογα defragment utilities τρίτων κατασκευαστών μπορεί να επιταχύνουν τον σκληρό δίσκο μέχρι και 60-70%.  Επίσης, προμηθευτείτε ένα utility με το οποίο μπορείτε να εντοπίζετε τα διπλά αρχεία. Ίσως σας φανεί παράδοξο αλλά αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα κατανάλωσης ελεύθερου χώρου στον σκληρό δίσκο. Αδειάστε τους φακέλους των email σας από email που δεν θέλετε πια. Πολλά emails (και τα spam) περιέχουν συννημένα που αθροιστικά καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο.

2 - Καθαρίστε τo registry

H registry του λειτουργικού σας συστήματος είναι η κύρια βάση δεδομένων όπου αποθηκεύονται πληροφορίες για τα πάντα. Από την συμπεριφορά του υπολογιστή σας, μέχρι τις ρυθμίσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε. Το registry αποτελείται από εσωτερικά links τα οποία είτε "κατευθύνουν" τις εφαρμογές να "αντλούν" στοιχεία από αυτή, είτε το αντίστροφο. Όταν υπάρχουν όμως καταχωρημένες άχρηστες πληροφορίες (πχ. από προγράμματα που έχουν απεγκατασταθεί) το λειτουργικό σύστημα ή η εφαρμογή χρειάζεται περισσότερο χρόνο αναζήτησης για την πληροφορία που θα ζητηθεί. Επίσης, στην registry καταγράφονται πληροφορίες ακόμα και όταν μετακινείτε, προσθέτετε ή διαγράφετε αρχεία από το σύστημα σας. Αν για παράδειγμα διαγράψετε κάποιο αρχείο .exe δεν διαγράφεται αυτόματα και το link που είναι καταχωρημένο στην registry και αφορά το αρχείο αυτό ή τυχόν αλληλεπίδραση του με άλλα .exe. Όπως μπορείτε να καταλάβετε το registry μπορεί να γεμίσει με πληροφορίες κάθε είδους που επίσης μπορούν να διασταυρώνονται μεταξύ τους. Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο utility για να καθαρίσετε το registry και να επιταχύνετε την εκτέλεση των προγραμμάτων και την συνολική απόδοση του συστήματος σας. 

3. Γίνετε εσείς ο "θεράπων" ιατρός του υπολογιστή σας

Οι παραπάνω λειτουργίες μπορούν να βελτιώσουν τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο θα πρέπει και εσείς να ελέγχετε συνεχώς τον υπολογιστή σας για συμπτώματα ή για ανεξήγητη συμπεριφορά. Αν διαπιστώνετε κάποιο πρόβλημα για πρώτη φορά, σημειώστε τι ακριβώς έγινε, τυχόν μηνύματα λάθους, κρατήστε μια εικόνα οθόνης και γενικά καταγράψτε το πρόβλημα. Σε περίπτωση που επαναληφθεί το ίδιο πρόβλημα, συγκρίνετε τις καταγραφές. Παρουσιάζονται τα ίδια συμπτώματα; Το πρόβλημα προκύπτει από κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή; Εμφανίζεται το ίδιο μήνυμα λάθους; Δεν χρειάζεται να είστε γκουρού των υπολογιστών για να επιδιορθώσετε τα προβλήματα του υπολογιστή σας, αν δώσετε λίγη προσοχή στην συμπεριφορά του PC σας.

     
Προϊόντα Ποσότητα

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι

Συνολικό Ποσό  0,00 € 

Διαχείριση Καλαθιού
Σύνθετη Αναζήτηση
Ξέχασα το συνθηματικό μου
Εγγραφή
© Copyright 2005-2022. SYNCOM Information Systems. All logos and TM property of their respective owner.Pegasus Hermes Application   Powered by Pegasus Technology