Προϊόντα
Αρχική  »    Τι είναι τα Video Codecs; (συνέχεια)  
Τι είναι τα Video Codecs; (συνέχεια)
02/08/2010    Τι είναι τα Video Codecs; (συνέχεια)

DV, DVCAM  και DVC-PRO

Το DV είναι ένα διεθνές πρότυπο δημιουργημένο αρχικά από μια ένωση 10 εταιρειών (πλέον συμμετέχουν περισσότερες από 60) και περιλαμβάνεται στα λεγόμενα Consumer Electronics (βίντεο-κάμερες, συσκευές αναπαραγωγής-εγγραφής κλπ). To DV είναι γνωστό και ως DVC (Digital Video Cassette) γιατί χρησιμοποιεί  ειδική κασέτα των 6.35mm για την καταγραφή υψηλής ποιότητας ψηφιακού video. Απαιτεί κατ ελάχιστο bandwidth 25Mbits/sec (το DV-50 απαιτεί 50Mbits/s) μόνο για το video ενώ αν προσθέσετε και ήχο το απαιτούμενο bandwidth αυξάνεται στα 30Mbits/sec. Για να καταλάβετε το μέγεθος είναι σαν να κάνετε downloading κάποιο αρχείο μεγέθους 3,6Mbyte σε ένα μόλις δευτερόλεπτο. Υπάρχουν και τα πρότυπα DVCAM  και DVC-PRO όπου ο βασικός αλγόριθμος κωδικοποίησης είναι ο ίδιος ωστόσο έχουν διαφορές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως από επαγγελματίες που χρειάζονται υψηλής ποιότητας video.

DivX και XVID

Από τα πλέον γνωστά πρότυπα κωδικοποίησης. Βασίζονται στο Microsoft MPEG-4 Version 3.  Επιτρέπει εκτενή έλεγχο της ποιότητας της εικόνας και του μεγέθους του παραγόμενου αρχείου. Οι παραγόμενες ταινίες με αυτή την κωδικοποίηση μπορούν να αναπαραχθούν σε υπολογιστή ή σε συμβατές συσκευές του εμπορίου. Μπορεί δε να δημιουργηθούν αρχεία video ακριβώς στις ανάγκες του χρήστη, με μεταβλητό λόγο συμπίεσης και αναλόγως της πολυπλοκότητας του βίντεο.

Cinepak και Indeo

Τα εν λόγω πρότυπα είναι πολύ παλιά και δεν έχουν σύγχρονες δυνατότητες ή καλύπτονται οι δυνατότητες τους από άλλα codecs. Δεν υπάρχει κανένας λόγος σήμερα να ασχοληθείτε με αυτά.


ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ FORMAT ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO

Από την στιγμή που έχετε αποφασίσει με ποιο τρόπο θα επεξεργαστείτε το video σας, και ποιο codec θα χρησιμοποιήσετε ήρθε η ώρα να αποφασίσετε πως θα διανέμετε την δουλειά σας. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πονοκέφαλος γιατί καλό και όμορφο το βίντεο σε MPEG-2 που φτιάξατε, πρέπει όμως να το αποθηκεύσετε ή αναπαράγετε με κάποιο τρόπο. Αν πρόκειται να κάνετε streaming ή απλά downloading θα πρέπει να επιλέξετε και το κατάλληλο format αρχείου.

Λίγα λόγια για το Media Packaging ή Container

Με αυτό τον όρο εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο ομαδοποιούμε ή συγκεντρώνουμε τα βίντεο που έχουμε δημιουργήσει. Για να καταλάβετε καλύτερα το media packaging ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα. Έχετε τραβήξει το προσωπικό σας βίντεο με την ψηφιακή σας βιντεοκάμερα. Εισάγετε το βίντεο-υλικό στον υπολογιστή σας για επεξεργασία. Χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας για να δημιουργήσετε την ιστορία σας και την νοηματική γραμμή της ταινίας σας. Μέσω της εφαρμογής επεξεργασίας video αποφασίσατε ότι θα χρησιμοποιήσετε το MPEG-2 και έχετε προχωρήσει στο rendering της ταινίας σας. Αυτή την στιγμή έχετε ένα επεξεργασμένο αρχείο το οποίο πρέπει να το κάνετε κάτι. Προφανώς πρέπει να το αποθηκεύσετε ή να γράψετε σε κάποιο DVD.  Εδώ έρχονται τα media containers. Ουσιαστικά πρόκειται για πρότυπα αρχείων τα οποία περιέχουν το επεξεργασμένο βίντεο σας. Για παράδειγμα ένα αρχείο με κατάληξη .avi είναι δυνατόν να περιέχει συμπιεσμένη ταινία με κάποιο codec ή ακόμα και ολόκληρη ασυμπίεστη ταινία. Συνήθως το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο που χρησιμοποιείτε κάνει αυτόματα όλη αυτή την διαδικασία επιλέγοντας για εσάς το κατάλληλο format αποθήκευσης και τον κατάλληλο codec συμπίεσης. Αναφερόμαστε στο media packaging για λόγους πληρότητας του άρθρου. Ο απλός χρήστης μπορεί απλά να επιλέγει τι θέλει ανάλογα με τις επιλογές που του δίνει το εκάστοτε πρόγραμμα που χρησιμοποιεί. Τα απλά και ημι-επαγγελματικά  προγράμματα επεξεργασίας video κάνουν αυτή την διαδικασία αδιαφανή για τον χρήστη. Απλά επιλέγετε το μέγεθος, το μέσο αποθήκευσης ή τον τρόπο διακίνησης και το πρόγραμμα φροντίζει να δημιουργήσει αυτόματα τα κατάλληλα αρχεία και την βέλτιστη συμπίεση-κωδικοποίηση.

Microsoft AVI (Audio Video Interleave)

Η μορφή AVI είναι η συνηθέστερη για δεδομένα ήχου και βίντεο. Το περιεχόμενο βίντεο που έχει συμπιεστεί με κάποιο codec μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα αρχείο .avi και να αναπαραχθεί από κάποιο πρόγραμμα αναπαραγωγής όπως ο Windows Media Player, το Winamp, QuickTime, κλπ.  Ένα αρχείο .avi μπορεί να περιέχει συμπιεσμένη ταινία με τους codecs, DivX, Cinepak, Indeo, DV και MJPEG.

Microsoft ASF (Advanced Systems Format)
To ASF είναι μια μορφή αρχείου που μπορεί να εμπεριέχει όλα τα είδη βίντεο και χρησιμοποιείται κυρίως για streaming video.

Παράρτημα:

Η τηλεόραση High Definition στην πράξη

H ανάλυση της PAL εικόνας είναι 720 Χ 576 pixels. Όταν πρωτοβγήκε μας φαινόταν άψογη, αλλά οι περισσότεροι δουλεύουμε πλέον σε οθόνες υπολογιστή με σχεδόν διπλάσια ανάλυση. Συγχρόνως η καλύτερη εικόνα και ο surround ήχος από τα DVD μας έχουν καλομάθει και – ειδικά αν έχετε μεγάλη τηλεόραση ή προβολικό σύστημα – το παλιό PAL δείχνει τα χρονάκια του. To HD Video είναι και αναφέρεται στη μετάδοση βίντεο σε υψηλή ανάλυση. Για να σας μπερδέψουν περισσότερο, έχουν βγάλει με το ίδιο όνομα διάφορες παραλλαγές. Για παράδειγμα 720p - 1280x720 progressive, 1080i - 1920x1080 interlaced και 1080p - 1920x1080 progressive, κλπ. Ο χαρακτηρισμός Progressive αναφέρεται στον τρόπο κατά τον οποίο "ανανεώνεται" ολόκληρη η εικόνα κάθε 1/60 του δευτερολέπτου.

Τι σχέση έχει με την δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση; Το HD είναι ψηφιακός τρόπος μετάδοσης. Δεν μεταδίδεται από κεραίες όπως η απλή τηλεόραση αλλά δορυφορικά -συνήθως-. ʼρα απαιτείται δορυφορικό πιάτο και ο κατάλληλος αποκωδικοποιητής. Αν έχετε ήδη πιάτο και αποκωδικοποιητή τότε το "πιάτο" πιθανώς να αρκεί αλλά η εικόνα HD λόγω της υψηλότερης ανάλυσης απαιτεί ειδικό αποκωδικοποιητή.

 Εννοείται ότι ο εξοπλισμός HD που θα αγοράσετε είναι συμβατός και με τις χαμηλότερες αναλύσεις και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με αυτό. Για παράδειγμα θα μπορείτε να βλέπετε κανονικά δορυφορικά κανάλια ή επίγεια τηλεόραση όπως κάνετε ήδη μέχρι τώρα.

 Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η οθόνη. Η οθόνη στην οποία θα δείτε το κανάλι ή το περιεχόμενο (πχ. ένα trailer που κατεβάσατε από το Internet) μπορεί να είναι βέβαια και μια απλή τηλεόραση. Αλλά για να δείτε την εικόνα σε όλο της το μεγαλείο, χρειάζεστε μεγαλύτερη ανάλυση, σαν αυτή που σας δίνει μια οθόνη flat (προσοχή όμως – ελέγξτε την ανάλυσή της πρώτα!) ή ένα προβολικό HD. Η οθόνη του υπολογιστή σας φυσικά και μπορεί να παρουσιάσει HD Video (εκτός και αν έχετε καμιά "σκουριασμένη" παλιά οθόνη ).

Επίσης, αν σας ενδιαφέρει να μετατρέψετε ή να δημιουργείτε στο εξής ταινίες σε HD ίσως να μην αρκεί το υπάρχον λογισμικό. Θα χρειαστείτε λογισμικό (και φυσικά HD-DVD δισκάκια και HD Burner) που να υποστηρίζει την επεξεργασία και την εξαγωγή (αποθήκευση, rendering κλπ.) σε HD Video. Για παράδειγμα το Corel Ulead Video Studio 11 υποστηρίζει αυτή την δυνατότητα. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε υπόψη σας όλες αυτές τις παραμέτρους για το μέλλον.

Χρήσιμες συμβουλές

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν όλοι οι δημιουργοί περιεχομένου τους βασικούς μηχανισμούς της συμπίεσης κινούμενης εικόνας. Για αυτό το λόγο σας παρουσιάζουμε ορισμένες βασικές συμβουλές που θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα.

1. Πλάνα με έντονη και γρήγορη κίνηση είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα στην εικόνα. Ως εκ τούτου απαιτούν αντίστοιχη επεξεργασία ή καδράρισμα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν.

2. Η ρύθμιση χρώματος και το contrast στο στήσιμο ενός γυρίσματος επηρεάζουν δραματικά το τελικό αποτέλεσμα. Φλου πλάνα ή με κόκκο χειροτερεύουν πολύ τα πράγματα για τον encoder.

3. Ιδιαίτερη προσοχή πριν από την συμπίεση απαιτεί ο θόρυβος, για παράδειγμα σε σκοτεινά σημεία της εικόνας ή όπου χρησιμοποιείται πολύ gain και παρουσιάζεται επιπλέον κόκκος.

4. Υπολογίστε πάντα ότι αν η εικόνα στην κάμερα είναι οριακή σε ποιότητα εικόνας, μετά την επεξεργασία το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο εμφανές. Όπου μπορείτε να κρατήσετε ασυμπίεστο χωρίς μετατροπές το σήμα είναι καλύτερο.

5. Αν δεν μπορείτε να δουλέψετε χωρίς συμπίεση το επόμενο καλύτερο είναι να κρατηθεί σε όλη την διαδικασία το ίδιο είδος συμπίεσης. Δηλαδή αν κάνετε γύρισμα σε DVCPRO, DVCpro50, να γίνει και το μοντάζ σε αυτό το πρότυπο.

6. Αν χρειάζεται να συμπιεστεί και να ξαναπεράσει από συμπίεση ένα βίντεο σήμα είναι καλύτερο αυτό να γίνεται με την ίδια ακριβώς συμπίεση (αλγόριθμο και bit rate).

7. Πριν την συμπίεση βοηθάνε πολύ οι μηχανισμοί καθαρισμού. Motion stabilizing, cropping και motion adaptive de-interlacing κάνουν διαφορά.

8. Πάνω από όλα τα αρχικό σήμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καθαρότερο και σε ψηλότερη ανάλυση. Με ανάλυση 1.440 X 1.080, δηλαδή μεγαλύτερη από το PAL είναι μονόδρομος αυτό το θέμα.