Προϊόντα
Αρχική  »    Πόσο ασφαλής είμαι όταν παίζω παιχνίδια στο Internet;  
Πόσο ασφαλής είμαι όταν παίζω παιχνίδια στο Internet;
05/07/2010    Πόσο ασφαλής είμαι όταν παίζω παιχνίδια στο Internet;

Όσοι ασχολούνται με το «άθλημα» του online gaming και ειδικά των MMORPGs (Massive Multiplayer Online Role-Playing Game) κατά την διάρκεια του παιχνιδιού τους έρχονται αντιμέτωποι με διάφορους κινδύνους και «τερατάκια». Ενώ λοιπόν μπορεί μέσα στο παιχνίδι σας να προστατεύεστε αποτελεσματικά προσθέτοντας στον χαρακτήρα σας καλύτερα όπλα, έξω, στο περιβάλλον του λειτουργικού σας συστήματος μπορεί να καραδοκούν μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αποκαλούνται Trojan και key loggers...

Είναι γεγονός ότι πολλοί παίκτες online παιχνιδιών δεν μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά από επιθέσεις trojans ή key loggers που έχουν ως απώτερο σκοπό να υποκλέψουν το account ή τα περιεχόμενα του χαρακτήρα τους (που έκαναν τόσο χρόνο και κόπο να εξελίξουν, χωρίς να υπολογίσουμε και την όποια συνδρομή). Για αυτό το λόγο λοιπόν, ακόμα και αν παίζετε μόνο online παιχνίδια στον υπολογιστή σας θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα προστασίας.

Τα trojans μπορεί να μεταφερθούν στον υπολογιστή σας μέσω κάποιας άλλης αθώας εφαρμογής, μέσω ενός αθώου attachment, μέσω ενός προγράμματος ή αρχείου που κατεβάσατε από υπηρεσία P2P ή να εκμεταλλεύεται κάποιο κενό ασφαλείας στον client του παιχνιδιού σας. Ακόμα μπορεί εκείνο το bot που κατεβάσατε για να παίζει αντί εσάς όταν κοιμάστε, να μην είναι ένα αθώο bot. Ένα trojan μπορεί να είναι προγραμματισμένο με χίλιους δυο τρόπους. Από το να σας κλέψει τα στοιχεία του account σας σε κάποιο παιχνίδι μέχρι και την κλοπή του αριθμού της πιστωτικής κάρτας χωρίς εσείς να καταλάβετε τίποτα.

Εκτός από τα trojans ένας άλλος κίνδυνος επικίνδυνος εξίσου και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμος είναι και τα key loggers. Αυτά τα κακόβουλα προγράμματα καταγράφουν σε ένα αρχείο ότι πληκτρολογείτε στον υπολογιστή σας ενώ μπορεί παράλληλα το αρχείο αυτό να αποστέλλεται και σε κάποιο τρίτο server ή μέσω email σε άγνωστους προς εσάς παραλήπτες. Τα αρχεία αυτά μπορεί να περιέχουν κωδικούς, αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλα πολύτιμα δεδομένα.

Στην περίπτωση των online παιχνιδιών ο «κλέφτης» υποκλέπτει τους κωδικούς πρόσβασης στον λογαριασμό σας και σας κλέβει χρήματα, όπλα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιέχει ο λογαριασμός σας. Συνήθως, πωλούν αυτά τα «αγαθά» μέσω sites δημοπρασιών ή άλλων παρόμοιων sites που εμπορεύονται «εικονικά αγαθά» ειδικά για τα online παιχνίδια. Όπως αντιλαμβάνεστε ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και εκτός από να σας κάνουν ban από το αγαπημένο σας παιχνίδι θα χάσετε χρόνο και χρήμα.

Για αυτό το λόγο πρέπει να έχετε εγκατεστημένο σε μόνιμη βάση ένα πρόγραμμα antivirus ή καλύτερα μια σουίτα όλα σε ένα για να έχετε τουλάχιστον την στοιχειώδη προστασία από εξωγενείς παράγοντες.